Uit een reactie van het Europese Parlement blijkt dat er een akkoord is over de onderlinge tarieven tussen providers. Dit was het laatste obstakel dat de afschaffing van roamingkosten in de weg stond. Nu deze er niet meer is, worden er vanaf 15 juni geen extra kosten meer gerekend voor bellen, sms’en en dataverbruik in de EU.

 

Uitleg:

Wie heeft wat besloten en waarom? De EU heeft met een grote meerderheid gestemd voor een wet die ervoor zorgt dat roamingkosten moeten verdwijnen. Dat betekent dat providers in de toekomst geen extra geld meer mogen vragen als je in een ander Europees land op het internet gaat, belt of SMS’t.

Kan ik deze vakantie gratis internetten? Nee, nog niet. De roamingkosten worden niet per direct afgeschaft. Vanaf 30 april vorig jaar mochten providers nog max. € 0,05 per minuut, € 0,02 per SMS en € 0,005 per Mb rekenen. Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen die kosten helemaal, en mogen providers helemaal geen extra kosten meer rekenen.

Er wordt toch al jaren gedebatteerd over roamingkosten? Dit is inderdaad al jaren een hot topic in Europa. De Europese Commissie moest er eerst mee instemmen en daarna de Europese landen binnen de Unie. Dat is nu echt gebeurd. Alle 28 lidstaten hebben gestemd om de roamingkosten af te schaffen, en een meerderheid stemde vóór.

Zitter er ook nadelen aan? Jazeker, vooral netneutraliteit krijgt een flinke klap. Netneutraliteit is een wet in Nederland die regelt dat providers diensten niet mogen benadelen. Veel providers zijn bijvoorbeeld niet blij met partijen als Netflix, omdat Netflix gebruikers veel data gebruiken. Dat is voor veel providers echt een serieuze klap. Dus zou het voor de provider aantrekkelijk zijn om de toegang tot bijvoorbeeld Netflix af te sluiten. Maar in de Wet op de Netneutraliteit is geregeld dat de provider alle websites en webdiensten gelijk moet behandelen. Met de Europese nieuwe regels kunnen providers nog steeds geen websites afsluiten, maar ze mogen wel voorrang geven. Zo kan een provider bijvoorbeeld wel gratis Spotify aanbieden bij een abonnement.

Mooi toch? Ja en nee. Aan de ene kant is het goed dat je bijvoorbeeld gratis Netflix of Spotify kan gebruiken. In de praktijk kan dat zorgen voor scheve verhoudingen onder providers. Die kunnen namelijk grote bedragen bieden voor een exclusief contract met Spotify, waardoor ze een grote voorsprong hebben op de concurrentie. Bovendien kan deze ‘snelweg’ voor diensten ervoor zorgen dat andere diensten trager worden.