Gemeente Geldrop-Mierlo

Op 1 januari 2004 is door een fusie van de buurgemeenten Geldrop en Mierlo de gemeente Geldrop-Mierlo ontstaan. De naam Geldrop betekent vermoedelijk: ‘Gelders dorp’.  In de vorige eeuw ontwikkelde Geldrop zich van industriegemeente (textiel en wol) tot woongemeente met eigen werkgelegenheid. De mix van dorp en stad, van natuur en voorzieningen, was in het verleden voor veel ondernemers aanleiding om zich in Geldrop te vestigen. De gemeente heeft altijd relatief veel arbeidsplaatsen gehad. Het St. Anna Ziekenhuis, Peijnenburg Koekfabrieken en Special Products (voorheen DAF) zijn grote werkgevers.

De naam Mierlo stamt uit de vroege middeleeuwen ‘Lo’ betekent ‘bos’ en ‘mier’ zou verwant zijn aan moeras (vergelijk het Engelse ‘mire’ en Zweeds ‘myr’). ‘Bos op hoge zandgronden’ en ‘bos bij een meer’ zijn een aantal verklaringen. Mierlo ontwikkelde zich de laatste tientallen jaren tot een woonforensengemeente. Belangrijkste aanleiding daarvoor is de ligging van Mierlo; tussen de twee belangrijke industriesteden van Zuidoost Brabant, namelijk Eindhoven en Helmond. De meeste Mierlonaren pendelen dagelijks naar het westen en het oosten. Het agrarische karakter van het vroegere Mierlo komt alleen in het buitengebied nog tot uitdrukking.

Een klein deel van de bevolking van Mierlo werkt nog in de land en tuinbouw. Bonen- en maïsvelden bepalen in de nazomer de aanblik van het buitengebied. Spruiten in het najaar. Veel van de producten van land- en tuinbouw worden verhandeld via de eigen Mierlose veiling De Kerseboom. Een naam die herinnert aan het roemruchte kersenverleden van het dorp, dat vooral bekend is door de kersensoort Mierlose Zwarte.

Net als in de rest van Oost-Brabant zijn er in Mierlo vrij veel intensieve veehouderijen. Werkgelegenheid is er verder in de detailhandel en dienstverlenende sector en in de industrie.

Het aanbod van recreatieve voorzieningen in de gemeente is groot. Denk aan de rijke historie die terug te vinden is bij het Weverijmuseum en het Kasteel, een uitgebreid fiets-, wandel- en ruiternetwerk, de prachtige Strabrechtse heide, bekende streekproducten zoals de kers de Mierlose Zwarte, vlakbij twee aantrekkelijke steden en nog veel meer sportieve en recreatieve arrangementen.

Klantcases

Condor Carpets B.V. – Hasselt

Condor Carpets B.V. – Hasselt

Condor Carpets levert hoofdzakelijk kamerbrede tapijtproducten voor de residentiële, contract en industriële

Lees meer over deze case

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij geven u graag deskundig advies. Vul het onderstaande contactformulier in en we nemen geheel vrijblijvend contact met u op.

Bel meMail me

header
Chat met Mer